onsdag 27 februari 2013

Hej hej!

Igår läste alla barnen upp sina polissagor för varandra. Vilka spännande sagor de skrivit! Några är färdiga men långt ifrån alla. De som är klara har eller ska börja på en ny saga och de sprudlar redan av idéer.

När de läste sagan för kamraterna övade de både på muntligt framförande och på att ge samt ta "kritik". Vi har nosat lite på något som kallas för "Two stars and a wish" och testat att använda oss av den modellen. Jag tror att det är bra att barnen tidigt lär sig att ge och ta emot feedback som hjälp för att förbättra sitt arbete. Det är också viktigt att de vågar visa upp sitt arbete för varandra och framföra saker muntligt. I processen får de även möjligheten att inspireras och lära av de andra. Det är inte meningen att de ska jämföras med varandra men det är svårt för dem att veta hur deras arbeten kan bli bättre om de inte får exempel att lära av.

Som vi vuxna vet är det svårt att ge konstruktiv kritik och det krävs mycket träning så nu tränas det för fullt. :) Jag arbetar med kamratbedömning på många olika sätt och försöker få det till en naturlig del i allt vi gör.

Nedan kan ni läsa kort om modellen och vill ni veta mer så fråga mig gärna eller läs vidare på sidan jag länkat till.

Hälsningar
Cissi 

"Denna modell är en av de mest kända och mest uppskattade modeller för kamratrespons. Eleverna fokuserar på att vid responsen börja med att lyfta två saker (two stars) som de tycker är bra i det arbete som de ska ge respons på. Avslutningsvis ger eleverna förslag på en sak som de tycker att kamraten kan utveckla i arbetet (a wish). För att "two stars and a wish" ska fungera riktigt bra krävs att läraren själv använder modellen i sin feedback till eleverna så att de kan utveckla stategier för hur det kan se ut. Det krävs också att man som lärare strukturerar upp arbetet och styr in kamratresponen på det som den ska beröra, dvs. innehållet. Ge gärna eleverna frågestöd och konkreta tips på vad de kan lyfta i responsen." 
(http://www.bedomningforlarande.se/formativaprocesser/5/3)

onsdag 20 februari 2013

veckan.

Vi har varit på brandstationen och fik lära oss masa saker och titta i brandbilen. Där inne fans en komradio.

Vi sjungde för Hannes barn som fyldä år.

hälsningar Signe.



torsdag 7 februari 2013

Klotterplanket

Hej alla föräldrar. Vi har gjort ett klotterplank över det vi har gjort i veckan:

läsläxan,idrott, lek, fritids,lunch,polis, blodpudding och potatisbullar, snökaos, rast, fritidsgympa, frukt, studiebesök, badmössa, korv, matte, skogen, bilduppgift- ögat, måla med kol, mellanmål, trix, sagor, ö, tankeboken, fotboll, dator, polissagan, innebandy, ritat, tema, Sos alarm, 112, bokstavsloggen, rytmik,veckans ord (mig, dig och sig), bloggen,god mat.

Hälsningar
från alla diamanterna i klass 1G

onsdag 6 februari 2013

En liiiten del av vår vecka

 Vi arbetar med tiotal och ental.



 Vi övar samarbete på rytmiken.




Vi är ute i det underbara vintervädret...

och vi gör tankekartor...






skriver polissagor...



 och illustrerar dem.





Vi har enkelt KANONKUL!!!

fredag 1 februari 2013

Ett arbete med individens utveckling i fokus


I svenskan startade vi idag upp ett helt nytt arbete där barnen under en tid framöver ska skriva och illustrera en berättelse om två poliser. Anledningen till polistema är ju självklart att vi nu arbetar med yrken och samhällsfunktioner i vårt Tema Mölnlycke.

Genom skrivprocessen kommer vi bla öva på skrivregler, att ge feedback på varandras texter, att bearbeta och förbättra sin text utifrån respons samt att förstärka med bild. Uppgiften görs helt på de enskilda individernas egen nivå och mitt arbete är att ge dem feedback så att de utvecklas på bästa sätt utifrån sina egna förutsättningar. Jag kommer löpande att ge respons och komma med tips och idéer som peppar och utmanar dem. Vi kommer också att samtala om texterna i större grupper där barnen kan ge varandra tips.

Min bedömning görs kontinuerligt och jag tittar på mer på det som sker på vägen till målet än på det färdiga resultatet. Det viktigaste är att de utvecklas och lär sig under processen. Jag vill lära dem att inte ha bråttom utan ta sig tid att göra ett ordentligt arbete där de använder sig av både fantasin och sina kunskaper. Jag vill att de ska våga skriva och tycka det är roligt. De går i ettan och då är det viktigare än stavning, punkter och korrekt meningsbyggnad :)

När sagorna är helt klara och alla teckningar är klara ska de monteras och tryckas. :) Självklart ska vi också öva på att läsa sagorna högt för andra. Det kan bli för klasskamraterna eller för några andra elever på skolan. Exakt hur vi gör får tiden utvisa.

På kortet nedan ser ni lite hur det är tänkt att arbetet ska gå till. När man skrivit lite kanske man behöver ta en paus och måla innan man skriver igen eller varför inte gå tillbaka till fantasistadiet för att komma vidare i arbetet. De bestämmer själva hur de gör men ingen ska behöva sitta och skriva, skriva och skriva så att det tillslut känns trist och jobbigt! Ombyte förnöjer och att växla arbetssätt tror jag gör allt lite roligare!

Hälsningar
Cissi
Nytt arbete i svenskan.