fredag 26 oktober 2012

Temaavslutning och skördefest

Som avslutning på temat om hösten har vi idag visat den andra ettan vad vi lärt oss. Först hade vi ett litet genrep i vårt klassrum och efter det var det dags att besöka 1E för att först lyssna på deras redovisning.
När de var färdiga tog vi emot dem i vårt klassrum.

Eleverna berättade om vad de lärt sig om svampar, träd, älgen, varför det blir olika årstider och mycket annat. De visade sina fina teckningar och lövtavlor och delade med sig av sina kunskaper.
De var så duktiga och jag kände mig som världens stoltaste fröken! :)

Efter lunch skrev vi tillsammans en faktatext om noshörningen. Veckans bokstav är ju N.
Hela dagen avslutades med en liten skördefest då vi mumsade på varma äpplen med kanel och socker. Hela skolan doftade ljuvligt och det var många som tittade in i köket med drömmande blick!

Cissi serverar varma äpplen i kåsor.
Medan vi åt så avslutade vi veckan och temat med att prata om huruvida vi fått reda på det vi ville om hösten och svaret var JA!
Visst är det härligt vad mycket vi lär oss! Nu ser vi med spänning fram emot nästa tema som startar vecka 46.

Ha ett underbart höstlov!
Cissi

tisdag 23 oktober 2012

Övning ger färdighet!

Ojojoj, vad många gosedjur som kom på besök idag! :)
Första uppgiften på nalleveckan var att skriva om sin nalle. Eleverna kom med förslag på frågor man kunde ställa nallen så att man sedan skulle kunna skriva en bra berättelse. Ni skulle varit med i klassrummet när alla skrev så pennorna glödde! Helt underbart!

Jisses vad mycket de har lärt sig på 10 veckor. De ljudar högt och lågt för sig själva, skriver massor med nya ord utan hjälp och framförallt vågar de alla försöka skriva. Ofta hör jag hur de hjälper varandra med stavningen på ord de är osäkra på och det är så härligt att se hur de hjälper varandra. De kan så mycket! Övning ger färdighet.

Under eftermiddagen arbetade vi jättemycket med att träna inför temaavslutningen på fredag. Vi ska nämligen berätta för 1E vad vi har lärt oss under vår tematid. Barnen har övat på att högläsa texter, berätta om blad, svampar och jordens rotation och mycket mycket mer. Det var ett riktigt underbart surr av ivriga, stolta, och målmedvetna elever i klassrummet. Jag är helt övertygad om att de kommer göra fullständig succé på fredag!
//Cissi

måndag 22 oktober 2012

Nypon, ananas, gräsmonster och nallar...

I dag har vi börjar med bokstaven Nn. Vi har övat på att beskriva saker som har n i sig och så har klasskamraterna fått gissa vad det är man har beskrivit, tex noshörning, ananas, nypon, melon och mycket annat.

Det är ibland lite svårt att skilja på N och M men vi har kommit på att munnen och tungan beter sig på olika sätt när man säger de båda bokstäverna. Det är också väldigt svårt att säga Nnnnnnn om man håller för näsan. Testa får ni se!

I morgon ska alla ta med en nalle eller ett annat gosedjur till skolan. Vi ska skriva och berätta om våra nallar under veckan och på torsdag ska alla redovisa för klassen. Det kommer bli så roligt att lära känna alla nallar!

Välkomna till er första skoldag alla nallar!
//Cissi

torsdag 18 oktober 2012

Vi har varit på konsert!

Vi jobbade med med plus och minus i matteboken idag. På mattespråk heter plus addition och minus heter subtraktion. Några i klassen började också att göra mattesagor. Det var roligt!

Efter rasten gick vi till Kulturhuset i Mölnlycke centrum. Där var det många skolklasser som skulle lyssna på när El Sistema skulle spela. El Sistema är en orkester som kommer ifrån Venezuela.
I slutet på konserten hade de en ljuslåt där de blinkade med röda lampor i takt med musiken. I taket såg det ut att vara fyrverkerier och stjärnor. Det kändes som en dröm men det var det inte.
De spelade jättebra!

På deras språk betyder hola hej.

När vi kom tillbaka så åt vi korv med bröd och ugnspotatis i klassrummet. Vi drack apelsinfestis! Bamba var stängt när vi kom från konserten.

Häslningar
Liam, Linnea, Sixten, Anja, Alzahra, Tilda, Magnus, Charlie, Adam och Wilma och Cissi





tisdag 16 oktober 2012

Matteläxa med hösttema

På hösten växlar ju väder och temperatur mycket. I helgen var det minusgrader och sol och idag var det plus 8 och mulet. Med tanke på detta har barnen fått ett uppdrag till nästa onsdag, 17/10.
Uppdraget innebär att kolla temperaturen VARJE morgon i sju dagar med start i morgon bitti.

Nedan finns ett kort på den mall de ska använda för att redovisa mätningarna. Längst ned på stencilen står siffrorna 1-31. Dessa står egentligen för datum men för att göra det lite lättare så tänker ni på dessa siffror som dag 1, dag 2, dag 3 osv. I morgon börjar man alltså att fylla i rad 1, inte rad 17 som är aktuellt datum.
Barnen vet själva hur de ska göra men ifall någon glömt så vet nu även ni! Stencilen ligger i deras svarta mapp i ryggsäcken.

Lycka till med temperaturmätningarna!
Cissi

Tilda visade en bok idag!

I morse berättade jag om Basilisken och Jacksons kameleont. Basilisken kan gå både på land och på vatten. Den kan springa 10-20 meter på vattenytan utan att sjunka! Så gör den när den flyr om det kommer något emot den. Jag är inte van att berätta saker för hela klassen så det var lite pirrigt.
Bild på boken Växelvarma varelser av Lynn Huggins-Cooper
Hälsningar Tilda

måndag 15 oktober 2012

En dikt


Bilden av lönnen är lånad på: bioresurs.uu.se


I fall det är svårt att läsa på fotot ovan:

Kocken Klorofyll packar undan! Det är inte så mycket färg som det borde vara. Det sitter löv i klasar.
Hösten.
Fina färger. Jag ser ett brunt löv. Jag tänker på grönt.
Det är höstigt!
Den har fortfarande mycket löv. Det finns grejsemojs i trädet!
Jag tänker att bladen är väldigt orangea. De faller ner! Jag vill att det ska vara mer grönt!
Löven har röda stammar. Jag vill ha röda löv.
Det är fint!
Kocken Klorofyll jobbar inte lika mycket. Han vill ner i trädet och sova.
Trädet har många grenar. Det finns lösnäsor.
Färgglatt.
De är ljusgröna. De har olika färger, några är orangea. Några blad är gula.
Kocken Klorofyll håller på att stänga köket.
Det är bra att kocken Klorofyll är med oss!                                             Skriven av: Klass 1G



Vi stöter på patrull...

Måndag- äntligen måndag igen! Det innebär en ny bokstav och veckans bokstav är Aa.
Till min hjälp vid introduktionen av veckans bokstav hade jag en kille från tvåan. Han var hos oss en stund på morgonen och fick då hjälpa mig att lära klassen om bokstaven A. Han är ju expert på det där med bokstäver eftersom han precis lärt sig både läsa och skriva!
A är en vokal, den kommer först i alfabetet, det är en väldigt vanlig bokstav, den ser nästan ut som ett upp och nedvänt V och den har två olika ljud! Stort tack F för din hjälp!

Vi började dock dagen med att först titta på bloggen och läsa de kommentarer vi fått. Eleverna tycker det är fantastiskt kul att se att deras gamla fröknar, Charlotta och Frida, samt föräldrar och rektor m.fl följer bloggen. Syftet med bloggen är ju att synliggöra elevernas lärande, både för dem själva och för föräldrar, pedagoger och andra intresserade, vilket blir verklighet då vi tillsammans skriver och läser inlägg och kommentarer. De blir medvetna om att de lärt sig massor med saker och som andra i sin tur kan lära av dem! Ni föräldrar får ju också en större inblick i vår vardag och det arbete vi gör i skolan. Att läsa bloggen innebär dessutom att vi får en kort repetition av vad vi gjort. Superbra helt enkelt!

Idag har vi stött på vårt första lilla bloggproblem... Det är nämligen så att klassen skrev en väldigt fin dikt i fredags som vi, i morse, tänkte publicera på bloggen. Sagt och gjort så loggade jag in och började skapa ett inlägg där vi skulle klistra in vår dikt MEN det gick inte! Det hela slutade med att vi fick ge upp och nu har jag lovat barnen att försöka fixa detta på egen hand.
Jag tror jag funnit ett sätt så har ni tur kommer nästa inlägg att vara en vacker dikt skriven av de fantastiskt duktiga eleverna i 1G!


fredag 12 oktober 2012

Fotosyntes

Idag har Cissi berättat en saga om kocken Klorofyll.
Kocken Klorofyll är den som sitter i bladen och lagar mat så att växterna får näring och alla får syre. Han får vatten av rötterna, värme av spisen(solen) och koldioxid från luften. När han har lagat färdigt maten blir det massa energi och syre som alla levande varelser/växter behöver.
När hösten kommer så packar Klorofyll ner sina köksgrejer och stänger igen köket över vintern. Själv drar han sig ner mot rötterna med sina kockkollegor för att komma tillbaka till våren.
Det kocken gör kallas för Fotosyntes.

I trädet ser ni bladet där kocken Klorofyll har sitt kök :)

Höstlöv

Några av träden som finns på vår skolgård är Lönn, Ek och Björk. Idag har vi varit ute och samlat löv och lärt oss vad lövets olika delar heter.
Vi har också gjort fina lövtavlor som snart kommer pryda väggarna på skolan.


Sagovandringen

Det andra stoppet på sagovandringen var hos spindelmamman... Det var bäst att ta sig genom hennes spindelnät så att man inte fastnade och blev spindelmat!

onsdag 10 oktober 2012

Sagovandring

Idag har vi haft en härlig dag i skogen runt Finnsjön, vi har nämligen varit på sagovandring.
Sagan det handlade om var Hattstugan och den hade vi så klart läst tillsammans i klassen innan.
Sagovandringen är en tradition på skolan och förr har alltid femmorna ansvarat för den. Eftersom de inte är kvar på skolan lägre så hjälptes 3:orna och pedagogerna åt. Detta var också terminens första aktivitet i faddergrupperna och det gjorde ju dagen extra speciell och rolig!
Bland sagor, matsäckar och höstlöv har vi njutit av varandras sällskap och av det underbara höstvädret!
Tack alla barn för en härlig dag!



måndag 8 oktober 2012

Veckans djur


Idag har vi haft lektion om älgen. Katta har berättat om älgen och vi har sett en film. Tillsammans med eleverna skrev jag sedan en text som ni kan läsa här nedanför! De är så duktiga!

Älgen

Älgen heter Alces Alces på latin.
Älgen är en idisslare. Förr var älgen nästan utdöd. Älgen är inte längre fridlyst. Det finns 350 000 älgar i Sverige ungefär.

Utseende
Älgar brukar vara gråbruna men det finns också vita älgar. För att det ska bli en vit älg så måste både mamman och pappan vara vita.
En fullvuxen älgtjur väger ca 500 kg och kan bli 2 meter hög. En älg kan springa väldigt snabbt. Ungefär 60 km/h.
Älgen hör bra och har bra luktsinne. Älgar kan simma riktigt bra.
Älgtjuren har en stor och vacker krona och den fäller hornen i januari/februari varje år.

Familj
Hannarna brukar rulla sig i kiss-lera för att locka till sig älgkorna. En älgko är dräktig i åtta månader.
Oftast får älgkorna två kalvar, väldigt sällan tre.
Kalvarna väger 10-15 kg när de föds.

Bor
Älgar finns i hela Sverige utan på Gotland. Den bor i skogen.

Äter
Älgar äter gärna skott, speciellt granskott. Den äter alla växter, bark och kvistar. Den gillar näckrosor och dyker efter rötterna.

Fiender
Älgen har få naturliga fiender men vargen kan döda älgar. Många älgar dör i trafikolyckor. Antingen med bilar eller tåg.
Människan jagar älg varje år för att det inte ska bli för många älgar. Älgjakten börjar andra måndagen i oktober i vår del av Sverige.

Klass 1G

fredag 5 oktober 2012

Den trygga eken

Idag har vi arbetat med eken.
Eken har ekollon. De kallas för frukter.
Eken kan bli 25 meter hög och den kan bli 1000 år gammal. Den kallas för den Trygga eken därför att den är så stor och gammal. Den har stabila grenar som man kan klättra på.
Skogsekens blad har örsnibbar. Det har inte Bergseken
Eken har "fårig" och grov bark. Av barken kan man göra barkbåtar.
Förr i tiden byggde man krigsskepp av ek. Idag bygger man möbler och golv.
Nötskrikan gillar ekollon.

Hälsningar 1G
Det vänstra bladet har två "örsnibbar" längst ned på bladet.
Bilden är lånad från Första trädboken (Lars Klinting).